Financieringstekort? Dat kunt u voorkomen!

Een bedrijf kan enorm succesvol zijn, veel winst maken, maar vanwege een financieringstekort toch failliet gaan. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de winsten pas laat worden gefactureerd, immers de debiteur betaalt vaak later dan dat u de crediteur voldoet. Voorraadvorming en doorlooptijden bij fabricage zorgen voor tijdelijke of structurele tekorten. Het kan voorkomen dat een bedrijf veel winst maakt, maar in de praktijk weinig op de lopende rekening heeft staan. Hierdoor kan er niet aan alle betalingsverplichtingen worden voldaan.

Hoe krijgt u een financieringstekort?

Een liquiditeitstekort kan op veel manieren het bedrijf insluipen. De liquiditeit van een bedrijf geeft aan in hoeverre uw bedrijf direct aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Stel u bent de eigenaar van een MKB bedrijf en u produceert machines. Elke maand produceert u hetzelfde aantal producten en de zaken lopen goed. Op een dag besluit u dat u een voorraad wilt opbouwen door twee keer zoveel producten in een maand te gaan produceren. Na deze maand heeft u een aantal producten op voorraad staan. Op dat moment kunt u problemen krijgen met liquiditeit. Uw uitgaven stijgen sneller dan uw inkomsten, want de producten worden pas later verkocht. Hierdoor kan uw saldo op de lopende rekening tijdelijk in een dip terecht komen.

Ondersteuning en advies

Indien er niet voldoende liquiditeit is binnen uw onderneming, kan een interim controller uw kansen op een externe (her)financiering vergroten. Deze controller kan het volgende voor uw onderneming betekenen:
– Hij kan de kans op, de snelheid en hoogte van een financiering positief beïnvloeden
– Hij kan direct achterhalen wat er speelt binnen de organisatie en zo de juiste informatie presenteren
– Hij kan fungeren als contactpersoon richting de bank.
– Hij heeft een kritische houding ten aanzien van bestaande processen en informatie
– Hij vervult een belangrijke rol als sparringpartner van het management
Op deze manier kan u als ondernemer de juiste keuzes maken en zorgen dat uw bedrijf financieel gezond is en blijft. Als een fulltime controller te zwaar op de begroting drukt, overweeg dan een parttime controller.

Advies van BincQ

Wanneer u te maken krijgt met een financieringstekort of liquiditeitsprobleem, is het van belang dat u advies en ondersteuning kan krijgen van een ervaren en onafhankelijke expert. BincQ is uw sparringpartner op gebied van financieel management. Neem vrijblijvend contact op met ons om te zien wat wij voor u kunnen doen.